Let op, dit artikel is meer dan een jaar geleden gepubliceerd. Het kan zijn dat de inhoud van dit artikel niet meer accuraat is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een holding?

Een holding wordt in veel gevallen als moederbedrijf gebruikt voor diverse onderliggende vennootschappen. Bijvoorbeeld door een ondernemer die meerdere grote schoenenwinkels heeft, kan besluiten om de aandelen van deze individuele schoenenwinkels onder te brengen in een holding. Als er winst wordt gemaakt door de onderliggende BV’s wordt er dividend uitgekeerd, deze winst komt in dit geval terecht in deze holding.

Verrekenen van verliezen

Als je als ondernemer houdt van het opzetten van nieuwe bedrijven dan is het oprichten van een holding verstandig. In de praktijk zullen namelijk niet alle nieuwe bedrijven winstgevend zijn of zelfs na verloop van tijd failliet gaan. Als je een holdingstructuur hebt waarin je meerdere BV’s hebt, dan mag je (onder voorwaarden) de winst van de ene BV verrekenen met het verlies van een andere BV. Doordat je binnen een holding een aantal BV’s een fiscale eenheid kunt laten vormen, kun je van deze compensatieregeling gebruik maken. Hierdoor is een holding erg aantrekkelijk voor ondernemers die ervan houden om zakelijke avonturen aan te gaan.

Spreiden van risico’s

Als je een holding hebt opgericht, kun je zelf bepalen wat je hierin onderbrengt. Om risico’s te spreiden wordt er vaak voor gekozen om bepaalde waardevolle onderdelen uit de BV’s te halen en deze in een holding onder te brengen. Dit kunnen financiële reserves zijn, merknamen, maar ook bijvoorbeeld patenten. Op het moment dat een BV liquideert, vallen deze waardevolle onderdelen namelijk buiten de boedel.

Overige voordelen

Een holding biedt ook fiscale voordelen. Zo betaal je in Nederland normaal gesproken binnen de holding-werkmaatschappij-structuur geen dividendbelasting. Ook biedt een holding voordelen bij erfopvolging, hiervoor mag de holding echter niet specifiek voor zijn opgericht. Ook is het mogelijk om de werkmaatschappijen onderling leningen met elkaar af te laten sluiten. Een goedlopende BV kan in dit geval bijvoorbeeld een lening verstrekken aan een BV die pas net is opgericht. Zeker voor van een jonge onderneming die een aantal jaren nodig heeft om winst te maken, kan dit een interessante constructie zijn. Bestuurlijk biedt een holding ook een voordeel. Als alle aandelen van de werkmaatschappijen zijn ondergebracht in de holding, geeft het bestuur van deze holding feitelijk leiding aan het totale bedrijf.

Hogere werklast en extra kosten

Het grote nadeel is dat een holding extra werk oplevert. Je dient ook de boekhouding van de holdingmaatschappij bij te houden, een jaarrekening op te stellen en deze te deponeren bij de kamer van Koophandel. Er zijn dus operationele kosten verbonden aan een holdingmaatschappij. En ook al is het eenmalig, je krijgt ook te maken met oprichtingskosten van een holding.

In een situatie dat er activa van andere BV’s gaat worden ingebracht in de holding, zal deze op de juiste waarde dienen te worden getaxeerd. Dit is in het algemeen specialistenwerk, waar dus ook weer kosten aan verbonden zijn.

Nadelen m.b.t. salaris

Als ondernemer word je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) gezien, indien je bestuurder van een BV bent en meer dan 5% van de aandelen in die BV bezit. Ben jij DGA? Dan dien je jezelf een salaris van minimaal € 47.000,- per jaar uit te keren. De BV maakt mogelijk in de eerste jaren niet genoeg winst om dit hoge DGA-salaris te kunnen missen, of gebruiken de winst liever om te investeren in het bedrijf. Dit wordt als een sterk nadeel van de BV ervaren.

Nadelen bij het staken van de onderneming

Besluit je te stoppen met de activiteiten van je BV? Dan dien je de BV te liquideren. Een nadeel van de BV is dat het liquideren van een BV iets ingewikkelder is dan het opheffen van een eenmanszaak of VOF. Zo moet de liquidatie bijvoorbeeld gemeld worden aan de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en publicatie in een dagblad.

Contact

De laatste 2 jaar heeft het Financieel Dagblad ons verkozen tot één van de snelst groeiende in de categorie Klein. Daar zijn wij natuurlijk trots op!