Let op, dit artikel is meer dan een jaar geleden gepubliceerd. Het kan zijn dat de inhoud van dit artikel niet meer accuraat is.

VOF of BV

Een vennootschap onder firma kun je oprichten bij de Kamer van koophandel. Hiervoor heb je een overeenkomst nodig en moet de VOF geregistreerd worden. Voor een VOF hoef je niet naar de notaris. Wel is het zo dat als de overeenkomst van de VOF gewijzigd moet worden, alle vennoten hiermee in moeten stemmen. Als vennoot van een VOF kun je gebruik maken van de ondernemersaftrek, dit geldt overigens voor alle deelnemende vennoten aan deze VOF. De winstverdeling vindt bij een VOF plaats op basis van de verdeling zoals die beschreven staat in de overeenkomst. Bij een VOF beslissen alle vennoten mee over vooraf bepaalde vraagstukken, bijvoorbeeld over het maken van kosten boven de duizend euro. In het geval van schulden zijn alle vennoten bij een VOF privé aansprakelijk; dus ook als een andere vennoot een fout maakt, ben jij hiervoor medeverantwoordelijk.

BV beperkt de aansprakelijkheid

Een Besloten Vennootschap (BV) wordt opgericht bij de notaris, tevens moet deze vennootschap ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. Als aandeelhouder van een BV kun je in principe niet privé aansprakelijk gesteld worden voor de schulden die voortvloeien uit de BV. Daarnaast kun je als aandeelhouder besluiten om je aandelen te verkopen. Als vennoot van een BV kun je geen gebruik maken van de ondernemersaftrek. Daarnaast is het zo dat als je alleen maar werkzaam bent voor deze vennootschap, je jezelf een salaris moet toekennen van 48.000 Euro (2022). Dit noemen we ook wel het DGA-salaris.

Juridische voordelen BV ten opzichte van een VOF

Wij begrijpen dat je er als ondernemer niet op zit te wachten dat je ook privé verantwoordelijk bent voor schulden van je bedrijf. IAls dit risico niet te tackelen is middels een verzekering is een Besloten Vennootschap aan te raden als ondernemersvorm. Op het moment dat je bedrijf in zwaar weer terechtkomt, zullen schuldeisers niet aan je privévermogen kunnen komen. Hierdoor hoef je niet je huis te verkopen of je spaargeld op te nemen. Een juridisch voordeel is ook dat je ervoor kunt zorgen, dat je altijd het meerderheidsbelang houdt qua aandelen en stemrecht.

Financiële voordelen BV ten opzichte van een VOF

Als je meerdere Bv’s hebt, adviseren wij je hoe je deze het beste samen kunt voegen om zo min mogelijk belasting te betaling. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een holding, hiermee kun je werkmaatschappijen samenvoegen. Vervolgens kan de winst van de ene BV worden verminderd met het verlies van een andere BV, waardoor je per saldo minder belasting betaalt.

Overstappen van VOF naar een BV

Als algemene richtlijn zou je kunnen stellen dat een BV interessant wordt als de VOF meer dan honderdvijftigduizend Euro winst maakt. Op het moment dat je net start met je eigen bedrijf, bijvoorbeeld met nog twee partners, dan is een VOF aan te raden. Je kunt snel beginnen en de kosten zullen in het begin laag zijn. In de beginfase loop je als vennoot ook nog niet zoveel risico’s. Op het moment dat het bedrijf steeds groter wordt, en bovengenoemd bedrag (per vennoot) aan winst wordt behaald, dan wordt het tijd om te overwegen om over te stappen naar een BV. Vanaf dit punt biedt een BV namelijk meer fiscale voordelen dan een VOF. Ook beperk je met de overstap naar een BV jouw persoonlijke risico en hoef je minder belasting te betalen. Wij adviseren en begeleiden je graag om de stap van een VOF naar een BV soepel te laten verlopen.

Contact

De laatste 2 jaar heeft het Financieel Dagblad ons verkozen tot één van de snelst groeiende in de categorie Klein. Daar zijn wij natuurlijk trots op!