Let op, dit artikel is meer dan een jaar geleden gepubliceerd. Het kan zijn dat de inhoud van dit artikel niet meer accuraat is.

PSD2 en privacy

Payment Service Directive, de nieuwe richtlijn van de E.U, maakt dat de data van je bankrekening beschikbaar worden gesteld aan derden. Wat houdt dit in, en hoe zit het met je privacy? In dit artikel gaan we in op deze vragen.

Wat is PSD2?

Met de komst van PSD2 gaat er wel het een en ander veranderen. Zo wordt de data van je bankrekeningen beschikbaar gesteld voor derden. Met deze informatie kunnen aanvullende diensten worden ontwikkeld. Er moet afzonderlijk toestemming worden verleend door iedere aanbieder. Dit voor een periode van maximaal drie maanden.

Voordelen en mogelijkheden

Wat betaalverkeer betreft, is Nederland echt een koploper. Diensten zoals IDEAL geeft mensen de mogelijkheid betalingen te verrichten in de omgeving van derden. Via Whatsapp kun je ook een Tikkie naar je vrienden sturen. Dit soort innovatieve toepassingen ziet de E.U. voor zich bij het opstellen van deze nieuwe richtlijn. Binnenkort kunnen wij dus ook buiten Nederland gebruikmaken van deze diensten.

Het Regulatory Technical Standards protocol is vastgesteld door de Europese Unie. Hierdoor kunnen weer aanvullende toepassingen worden ontwikkeld voor financiële diensten. Hier vallen boekhoudpakketten onder, maar ook digitale huishoudboekjes van particulieren. Met dit protocol kun je van meerdere banken het saldo en de mutatiegegevens verzamelen in een app. Ook kun je een hypotheekverstrekker toegang geven tot deze gegevens. Hierdoor wordt de looptijd van een aanvraag aanzienlijk korter. Grote bedrijven als Google, Apple Amazon en Facebook zijn geïnteresseerd in deze nieuwe mogelijkheden.

Vertraging van invoering

Nederland mag wat betaalmogelijkheden betreft dan wel een koploper zijn, de deadline voor het invoeren van PDS2 op 13 januari 2018 is niet behaald. België en Zweden is dit eveneens niet gelukt. Dit komt voornamelijk door de wetgeving omtrent privacy.

Wegens niet tijdige implementatie is er ook voor Nederland haast geboden, want de E.U, kan voor deze vertraging een boete opleggen. Uit onderzoek blijkt dat andere grote Europese banken hun verdienmodel reeds aan het beoordelen zijn. Hierdoor zijn er nog maar weinig banken daadwerkelijk begonnen met implementatie.

De impact van PSD2 op administratie- en accountantskantoren

Met de komst van PSD2 halen Boekhoudpakketten al gegevens op uit de bankrekening van hun klanten, inclusief saldo- en mutatiegegevens. Bij het overstappen naar een andere boekhouder of softwarepakket lost dit veel praktische problemen op. PSD2 is een grote stap voor het real-time boekhouden omdat mutaties direct zichtbaar worden.

PSD2 is een grote stap voor banken waarbij nog geen koppeling mogelijk is met boekhoudpakketten. Omdat PSD2 op korte termijn wordt geïmplementeerd hoeft dit de keuze voor een bepaalde bank niet meer te beïnvloeden.

Zijn er bezwaren?

Wat onze privacy betreft, zitten er zeker haken en ogen aan de implementatie. Zo weten Google en Facebook al heel veel over ons koopgedrag en interesses. Als zij deze informatie ook nog eens kunnen koppelen aan ons betaalgedrag, opent dit voor hen veel nieuwe winstgevende mogelijkheden. Daarnaast is het ook niet wenselijk dat andere aanbieders inzage krijgen in deze gegevens en hun prijzen hierop gaan afstemmen. Hoewel dit niet toegestaan is, zien we dit regelmatig gebeuren bij luchtvaartmaatschappijen. Of er een scheiding zal worden gemaakt tussen het vrijgeven van de mutatiegegevens of alleen het saldo is nog onduidelijk.

Nederland heeft de Wet op de privacy die ervoor moet zorgen dat de belangen van Nederlandse burgers gewaarborgd blijft. Maar wat de impact van de implementatie van PSD2 voor ons ons burgers zal zijn, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Privacy en bescherming van persoonsgegevens

Volgen de Wet op de privacy en bescherming van persoonsgegevens, mogen banken alleen gegevens vrijgeven na uitdrukkelijke toestemming van de rekeninghouder. Deze toestemming is geldig voor een maximale periode van 3 maanden. Dit kan door de rekeninghouder direct worden ingetrokken. Toegang tot de financiële gegevens wordt alleen verstrekt na verificatie van twee vertrouwelijke kenmerken zoals een pincode en wachtwoord.

Mocht je door een technische onvolkomenheid geld kwijt raken, dan wordt u schadeloos gesteld door uw bank. Het eigen risico dat u hiervoor draagt is €50. Je eigen bank zal zich moeten wenden tot de derde partij die verplicht verzekerd behoort te zijn voor vervolgschade.

In dit artikel heeft u kunnen lezen wat PSD2 is, en wat er gaat veranderen met betrekking tot uw privacy. Na het lezen kunt u de voor en nadelen voor uzelf op een rij zetten. Hoewel iedere verandering weestand met zich meebrengt, kan PSD2 bepaalde financiële zaken wel makkelijker koppelen. Dit zal in de meeste gevallen weer een hoop tijd kunnen besparen.

En Admiprofs?

Kijken we naar de mogelijkheden die er gaan komen, dan gaat dat voor ondernemers een hoop voordeel kunnen opleveren. Het betaallandschap zal veranderen en maakt bijvoorbeeld het betalen van de inkoopfacturen direct vanuit de administratie mogelijk met 1 swipe. Inloggen bij de bank is onnodig en in onze app kun je al je incasso’s en betalingen direct en realtime verzorgen. Dit zonder de betaalgegevens handmatig te hoeven invoeren.

Contact

De laatste 2 jaar heeft het Financieel Dagblad ons verkozen tot één van de snelst groeiende in de categorie Klein. Daar zijn wij natuurlijk trots op!