Let op, dit artikel is meer dan een jaar geleden gepubliceerd. Het kan zijn dat de inhoud van dit artikel niet meer accuraat is.

Nieuwe generatie boekhouders

Wat doet een boekhouder nu eigenlijk? Iets met administratie, veel cijfertjes en enorme stapels papieren op het bureau. Het beroep van boekhouders heeft niet het meest flitsende imago. Is dat eigenlijk wel terecht? De wereld is aan het veranderen. En in dit tijdperk van digitalisering en alsmaar snellere ontwikkelingen is ook de boekhouder aan het veranderen.

Wat is een boekhouder?

Allereerst de term boekhouder. Veel mensen gebruiken de term accountant wanneer daar een boekhouder mee wordt bedoeld. Een accountant is echter een beschermd beroep, terwijl in principe iedereen zich boekhouder mag noemen. Het is geen beschermd beroep en daarom zijn er boekhouders in alle soorten en maten. Er zijn cursussen die je kunt doen, maar ook complete WO studies. Het verschil zit hem in het uitvoerende werk en het adviserende gedeelte. Iemand met een praktijkdiploma kan cijfers op de juiste manier interpreteren en zo, vaak met behulp van een boekhoudprogramma, berekeningen maken. Een hooggeschoolde boekhouder is tevens in staat om gedegen advies te geven aan een bedrijf of particulier, doordat een HBO of WO geschoolde professional ook kennis heeft van belastingwetten. In een advies kunnen bijvoorbeeld belangrijke voordelen aangeraden worden waar je geld mee kunt besparen.

Het werk zelf

Dan het werk zelf. In het verleden stuurden ondernemers en bedrijven vaak de kwartaal- of jaarcijfers door naar hun boekhouder. Er moest aangifte gedaan worden van de BTW en daarvoor werd de boekhouder ingeschakeld. Het tempo in het bedrijfsleven is inmiddels drastisch opgevoerd door de komst van internet en de daarbij behorende ontwikkelingen. Veel boekhouders houden tegenwoordig dan ook de cijfers een stuk scherper in de gaten. Zo zitten ze bovenop de nieuwste ontwikkelingen en zijn ze in staat om snel in te spelen op de behoeften van organisaties door deze van gedegen advies te voorzien.

Het gebruik van boekhoudkundige software

Er zijn tegenwoordig pakketten op de markt waarmee een boekhouder live mee kan kijken met de administratieve ontwikkelingen binnen een organisatie. Een andere reden dat het werk van de boekhouder steeds sneller gaat, is dat ondernemers met een dergelijk programma een groot gedeelte zelf kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van je belastingaangifte. Tot een paar jaar geleden moest je hier zelf nog veel voor invullen en hadden veel mensen ook wat hulp nodig.

Belastingaangifte doen, kon behoorlijk lastig zijn. Tegenwoordig is echter praktisch alles al voor je ingevuld en hoef je, mits er geen bijzonderheden zijn, eigenlijk alleen nog je handtekening te zetten. Het beroep van de boekhouder heeft dan ook een verschuiving van de werkzaamheden gehad. Waar het werk voorheen nogal wat administratieve taken had, richt de nieuwe generatie zich steeds meer op de controle van cijfers en om de ondernemer of organisatie te adviseren.

Waar betaal je nu eigenlijk voor?

Je wilt natuurlijk ook weten wat je betaalt voor de diensten van een boekhouder. Zoals eerder gezegd, kan het opleidingsniveau behoorlijk variëren van boekhouder tot boekhouder. En hetzelfde geldt voor ervaring. Het uurtarief schommelt tussen de €40 en de €80. Kiezen voor het goedkoopste uurtarief is dan ook niet per se je meest voordelige optie. Een meer ervaren boekhouder heeft over het algemeen een hoger uurtarief, maar verzet in die uren wel meer werk. En een hoger opgeleide boekhouder kan vaak meer voor je organisatie of bedrijf doen dan enkel de jaarcijfers invullen en controleren. Het kan ook lonen om te kijken welke boekhoudkundige programma’s er op de markt zijn en of dit voordeliger kan zijn dan alles uit te besteden. In veel gevallen kun je zelf al een gedeelte van het werk doen en is een boekhouder vooral een meerwaarde door een kritische blik en een goed advies waardoor jouw bedrijf kan blijven groeien.

Contact

De laatste 2 jaar heeft het Financieel Dagblad ons verkozen tot één van de snelst groeiende in de categorie Klein. Daar zijn wij natuurlijk trots op!