Het belang van een voorlopige aanslag

Ben je actief als ZZP’er? Dan moet je jaarlijks inkomstenbelasting betalen. Als je hierbij gebruik van een voorlopige aanslag maakt, voorzie je jezelf van het nodige gemak. Maak je géén gebruik van de voorlopige aanslag? Dan moet je in het lopende boekjaar alle belasting gaan betalen over het voorgaande boekjaar; dit betekent dat je over een mogelijk flinke financiële buffer moet beschikken.

Wat is een voorlopige aanslag precies?

Als je minimaal twee jaar als ondernemer actief bent, krijg je vaak vanuit de Belastingdienst automatisch een voorlopige aanslag. Niet alle ZZP’ers krijgen hier automatisch bericht over; mocht dat bij jou zo het geval zijn, kun je hiervoor altijd een aanvraag indienen bij de Belastingdienst.

De voorlopige aanslag is gebaseerd op de bedragen die je in de voorgaande jaren als ZZP’er verdiend hebt. Op basis van datgene wat jij in de voorgaande jaren verdiend hebt, is de Belastingdienst op voorhand in staat om te berekenen hoeveel belasting je in het lopende jaar zou moeten betalen als voorschot.

Dankzij deze voorlopige aanslag weet je op voorhand al hoeveel belasting je opzij moet zetten. Ook kun je tijdig nog veranderingen aan de Belastingdienst doorgeven, waardoor de voorlopige aanslag gewijzigd kan worden. Hierdoor voorkom je dat je veel te veel of juist veel te weinig belasting moet betalen.

Wat zijn de voordelen van een voorlopige aanslag?

Dankzij een voorlopige aanslag kun je het betalen van de belasting veel beter budgetteren. Je hoeft bovendien niet in één keer een volledig bedrag te betalen, aangezien je ook maandelijks alvast een deel kunt betalen. Nadat het boekjaar afgerond is, heb jij dus al direct voor een fors deel voldaan aan jouw belastingverplichtingen.

Daarnaast is het, indien gewenst en nog mogelijk, de voorlopige aanslag aan het einde van het jaar in één jaar te betalen. Dit betekent dat je gedurende het jaar geld opzij kunt zetten, waardoor je voor jezelf een financiële buffer op weet te bouwen.

Laat je goed adviseren

Het aanvragen, ontvangen en betalen van een voorlopige aanslag kent de nodige haken en ogen. Laat je daarom altijd adviseren door een professionele partij; neem vrijblijvend contact met ons op om je op dit vlak perfect te laten adviseren. Wij denken graag met je mee, kijken graag voor jou naar alle mogelijkheden en zorgen ervoor dat je financieel de juiste keuze kunt gaan maken.

Inzicht in juistheid voorlopige aanslag

Met onze app heb je continue inzichtelijk in hoeverre de voorlopige aanslag en daarmee schatting aansluit op de huidige cijfers van dit jaar.