Let op, dit artikel is meer dan een jaar geleden gepubliceerd. Het kan zijn dat de inhoud van dit artikel niet meer accuraat is.

Het belang van een sterk wachtwoord

Bij het kiezen van een wachtwoord gebruiken de meeste mensen nog steeds hun voornaam in combinatie met hun geboortejaar. Veel mensen gebruiken dit wachtwoord jaar in, jaar uit voor verschillende accounts die zij gebruiken. Lekker makkelijk, dat wel. Maar weet dat het uiteraard belangrijk is om een sterk en moeilijk te raden wachtwoord te gebruiken!

Alleen met een sterk gekozen wachtwoord dat regelmatig wordt gewijzigd zijn je online gegevens goed beschermd. In dit artikel gaan we in op de risico s die je online loopt , want hackers liggen op de loer.

Hoe kraken hackers wachtwoorden

Hackers zijn internetcriminelen die erop uit zijn jouw persoonlijke gegevens in handen te krijgen. Dit doen zij op vele slinkse manieren. De meest bekende is het kraken van wachtwoorden. Als jou dit overkomt, kan een wildvreemde toegang krijgen tot de persoonlijke gegevens met alle gevolgen van dien. Let er dus op dat je een wachtwoord gebruikt dat niet voor de hand liggend is.
Hackers kunnen met een zogenaamde woordenboekaanval wachtwoorden tot en met 7 tekens binnen een dag kraken. Gelukkig zijn de meeste websites goed beveiligd tegen dit soort aanvallen. Een voorbeeld hiervan is dat het account wordt geblokkeerd als (geen u) twee of meer keren een verkeerd wachtwoord is gebruikt.

De bekendste vorm van hacking is toch wel phishing. We worden er zowel op tv als op social media voor gewaarschuwd. Bij deze moderne manier van hacking ontvang je een mail uit naam van je bank of andere instelling. Vaak wordt u in deze mail gevraagd om iets te controleren of bevestigen. Wanneer je nietsvermoedend op de link klikt en x (geen u) gebruikersnaam en wachtwoord intoetst, hebben hackers de persoonlijke gegevens in handen. Veel van deze mails zijn bijna niet van echt te onderscheiden maar hou in gedachten dat de bank je nooit per mail zou vragen om in te loggen. Bij twijfel kun je het beste even contact opnemen met de betreffende instantie.

Wat zijn de gevolgen van hacking?

Als je slachtoffer bent geworden van hacking dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat je rekeningen zijn geplunderd of dat er betalingen zijn gedaan met je creditcard. Hackers kunnen de gegevens ook gebruiken voor het plegen van fraude zoals het aanvragen van Toeslagen.

Ben ik slachtoffer van hacking?

Meestal kom je er pas achter dat je bent gehackt als je ineens geen geld meer kunt opnemen. Ook komt het vaak voor dat iemand je identiteit heeft aangenomen en actief is onder jouw naam op social media. Het is natuurlijk heel vervelend als iemand zich voordat als jou en je naam te schande maakt. Het is ook mogelijk dat niet jij, maar een website waar je een account hebt wordt gehackt. Dit wordt een breach genoemd en dit is grote partijen als LinkedIn, Badoo en Dropbox overkomen. Er bestaat een tool waarmee je kunt controleren of uw wachtwoorden gehackt zijn.

Have i been pwned?

Met deze tool kun je controleren of je e-mailadres en wachtwoord voorkomen in gekraakte databases. Mocht dat onverhoopt zo zijn, dan is het wijzigen van je wachtwoord voldoende om weer veilig online te zijn.

Zo maak je een sterk wachtwoord

Om jezelf online goed te beschermen is een sterk wachtwoord dus erg belangrijk. Als je meerdere account gebruikt, is het belangrijk dat je geen wachtwoorden aanmaakt die op elkaar lijken. Mocht je het slachtoffer worden van hackers, dan hebben ze meteen toegang tot al je accounts. Een sterk wachtwoord bevat bijvoorbeeld meer dan acht tekens aangevuld met getallen en symbolen. Een wachtwoord dat random wordt gegenereerd is nog veiliger. Hiervoor bestaan een aantal handige tools als KeePassXC – dit programma houdt inloggegevens en wachtwoorden bij en maakt deze voor je aan – en een inlog met Twee-factor-authenticatie. Deze tool zorgt voor een extra beveiligingsvraag tijdens het inloggen. Dit verkleint het risico op hacking aanzienlijk. Je kunt de app downloaden op je smartphone en met een barcode koppel je je account aan de app. Bij het inloggen wordt gevraagd om een code in te voeren die de Autheticator- app heeft gegenereerd. Dus naast je wachtwoord heb je ook een code nodig om in te kunnen loggen.

Zzp’ers, datalekken en de AVG

Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking getreden. Ondernemers werken met privacygevoelige informatie, die verkrijgen zij onder andere door e-mail, een tool zoal Mailchimp maar ook het CMS systeem van hun website. Hierdoor loop je als ondernemer het risico op een datalek. Mocht een hacker in je systeem kunnen komen dan heeft hij toegang tot gevoelige informatie van jouw klanten. Jijzelf bent dus verantwoordelijk voor het beschermen van deze gegevens. Mocht het je als ondernemer overkomen dat je wordt gehackt, dan kan je een flinke boete verwachten.

En Admiprofs?

Admiprofs heeft al veel langer de intentie om de veiligheid van data optimaal te beschermen. Samen met een IT-partner zijn op allerlei gebieden testen uitgevoerd om de kwetsbaarheid in kaart te brengen.

Met een optimaal veilige dataverbinding, beveiligde gasten-WIFI, een extern bureaublad en de oplossing van SecureLogin die het wachtwoordbeheer wegneemt zijn we vrij van een mogelijk datalek.

Contact

De laatste 2 jaar heeft het Financieel Dagblad ons verkozen tot één van de snelst groeiende in de categorie Klein. Daar zijn wij natuurlijk trots op!