Let op, dit artikel is meer dan een jaar geleden gepubliceerd. Het kan zijn dat de inhoud van dit artikel niet meer accuraat is.

BV of eenmanszaak? Hoe maak je de juiste keuze?

Je bent een paar jaar geleden begonnen als ondernemer. De zaken gaan goed en je begint je steeds meer te verdienen. Bij de start van jouw bedrijf ben je ingeschreven als eenmanszaak (zzp’er), maar om je heen krijg je steeds meer de vraag ‘Waarom wordt je geen BV’? Het zou financieel erg aantrekkelijk kunnen zijn bij hogere winsten en tevens ben je ‘niet meer persoonlijk aansprakelijk’.

Van een zogenaamd duidelijk ‘omslagpunt’ waarop je financieel gezien het beste een BV zou kunnen starten is tegenwoordig afhankelijk van meerdere externe factoren die van invloed zijn. Wil je nog investeren de komende jaren? Behaal je de winst van dit jaar, volgend jaar ook? Wat zijn de risico’s die je privé loopt met jouw bedrijf? En het belangrijkste; wat is het salaris dat uit de BV mag/moet worden betaald? Hiervoor geldt dat hoe hoger het loon is, hoe kleiner het voordeel. Uiteraard kunnen wij je helpen om het optimale loon te bepalen, zodat je het voordeligst uit bent.

Het antwoord op al deze vragen maken het al dan niet interessant om BV te kunnen worden.

De voordelen van een BV

Een BV heeft veel verschillende voordelen. Bij een BV betaal je maar 16,5% vennootschapsbelasting en 26,9% dividendbelasting bij het uitkeren van de winst na belasting. Je komt zelf in loondienst van je eigen BV. De winst na belasting kan worden uitgekeerd wat een lagere belastingdruk oplevert, dan wanneer je de gehele winst als loon zou uitkeren.

Een ander voordeel van een BV is de aansprakelijkheid. Omdat je vanuit de BV onderneemt en daar zelf in dienst bent, ben je niet (direct) persoonlijk aansprakelijk. Verder brengt de BV nog voordelen met zich mee in de vorm van het imago voor jouw bedrijf. Een BV is voor zowel investeerders als klanten betrouwbaarder om zaken mee te doen.

Advies nodig?

Er is niet één conclusie, één bedrag of één duidelijk omslagpunt. Twijfel jij over deze keuze? Neem dan eens vrijblijvend contact op en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Plan hier een vrijblijvend gesprek in of neem telefonisch contact op met 030-7525757.

Contact

De laatste 2 jaar heeft het Financieel Dagblad ons verkozen tot één van de snelst groeiende in de categorie Klein. Daar zijn wij natuurlijk trots op!