Moet ik kiezen voor een VOF of een BV?

Een holding wordt in veel gevallen als moederbedrijf gebruikt voor diverse onderliggende vennootschappen. Bijvoorbeeld door een ondernemer die meerdere grote schoenenwinkels heeft, kan besluiten om de aandelen van deze individuele schoenenwinkels onder te brengen in een holding. Als er winst wordt gemaakt door de onderliggende BV’s wordt er dividend uitgekeerd, deze winst komt in dit geval terecht in deze holding.

Kosten besparen
Als je als ondernemer houdt van het opzetten van nieuwe bedrijven dan is het oprichten van een holding verstandig. In de praktijk zullen namelijk niet alle nieuwe bedrijven winstgevend zijn of zelfs na verloop van tijd failliet gaan. Als je een holdingstructuur hebt waarin je meerdere BV’s hebt, dan mag je (onder voorwaarden) de winst van de ene BV verrekenen met het verlies van een andere BV. Doordat je binnen een holding een aantal BV’s een fiscale eenheid kunt laten vormen, kun je van deze compensatieregeling gebruik maken. Hierdoor is een holding erg aantrekkelijk voor ondernemers die ervan houden om zakelijke avonturen aan te gaan.

Spreiden van risico’s
Als je een holding hebt opgericht, kun je zelf bepalen wat je hierin onderbrengt. Om risico’s te spreiden wordt er vaak voor gekozen om bepaalde waardevolle onderdelen uit de BV’s te halen en deze in een holding onder te brengen. Dit kunnen financiële reserves zijn, merknamen, maar ook bijvoorbeeld patenten. Op het moment dat een BV liquideert, vallen deze waardevolle onderdelen namelijk buiten de boedel.

Overige voordelen
Een holding biedt ook fiscale voordelen. Zo betaal je in Nederland normaal gesproken binnen de holding-werkmaatschappij-structuur geen dividendbelasting. Ook biedt een holding voordelen bij erfopvolging, hiervoor mag de holding echter niet specifiek voor zijn opgericht. Ook is het mogelijk om de werkmaatschappijen onderling leningen met elkaar af te laten sluiten. Een goedlopende BV kan in dit geval bijvoorbeeld een lening verstrekken aan een BV die pas net is opgericht. Zeker voor van een jonge onderneming die een aantal jaren nodig heeft om winst te maken, kan dit een interessante constructie zijn. Bestuurlijk biedt een holding ook een voordeel. Als alle aandelen van de werkmaatschappijen zijn ondergebracht in de holding, geeft het bestuur van deze holding feitelijk leiding aan het totale bedrijf.